Επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία τα παλαιά δίκτυα ύδρευσης

Επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία τα παλαιά δίκτυα ύδρευσης

Αρ. Πρωτ. 6384/29.3.2007

Προς Υπουργούς:
- Περιβάλλοντος Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων
- Αγροτικής Ανάπτυξης
και Τροφίμων 


Έρευνα που πραγματοποιήθηκε για την ποιότητα του πόσιμου νερού σε νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, μεταξύ των οποίων και ο νομός Θεσσαλονίκης, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Χημικών Μηχανικών, αποκαλύπτει την άσχημη κατάσταση του δικτύου ύδρευσης και τους κινδύνους που ελλοχεύει για τη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών στο ελληνικό δίκτυο ύδρευσης χρησιμοποιούνται κανονικά 44.000 χιλιόμετρα σωλήνων αμιαντοτσιμέντου για τη διοχέτευση πόσιμου νερού στους καταναλωτές, χωρίς ωστόσο να μπορεί να καταγραφεί η ποιότητα των σωλήνων, το ποσοστό διάβρωσής τους, αλλά και η ύπαρξη ινών αμιάντου.
Στα προβλήματα ποιότητας του πόσιμου νερού έρχονται να προστεθούν η ύπαρξη βαρέων μετάλλων σε υδροληψίες, η περιορισμένη δυνατότητα ελέγχου των αγωγών μεταφοράς του πόσιμου νερού από τις πηγές στις δεξαμενές, η μη ικανοποιητική χλωρίωση του νερού ως συνέπεια της παλαιότητας των χλωριωτών, η μη ικανοποιητική προστασία των πηγών, αλλά και η μη ορθολογική λίπανση γειτονικών καλλιεργειών.
Παράλληλα τα κλιματολογικά φαινόμενα ανομβρίας και ξηρασίας που επικρατούν φέτος, καθιστούν την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη για τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς τότε παρατηρείται ακόμα πιο έντονο το φαινόμενο της υφαλμύρωσης. Επιπλέον, καθώς περνούν τα χρόνια και αυξάνονται οι ανάγκες υδροδότησης σε διάφορους τομείς, όπως η κτηνοτροφία, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για την οργάνωση των απαιτούμενων μηχανισμών για την ορθολογική χρήση των επιφανειακών νερών, την ποιότητα του πόσιμου νερού και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Μετά από τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. σχετικά με την χρήση σωλήνων αμιαντοτσιμέντου στο δίκτυο ύδρευσης πόσιμου νερού στον Νομό Θεσσαλονίκης;


- Υπάρχει σχετικό χρονοδιάγραμμα σε βάθος χρόνου από πλευράς των αρμόδιων Υπουργείων για την ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων, τις καλλιέργειες και τη διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού;

Απαντήσεις Υπουργείων